Yayınlar

11 Şubat 2005, Cuma
STRESTEN UZAK BİR YAŞAM

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu)
Geştalt Terapi, başkentlileri bir haftalık etkinliklerle stresten ve yorgunluktan arındırıyor. 2003 yılından bu yana, uygulanan terapiler hakkında bilgi veren Geştalt Terapi Derneği Başkanı Doç.Dr. Ceylan Daş, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Geştalt nedir anlatır mısınız?
Psikolojinin bir yaklaşımının adi olan Geştalt, bütünleştirici bakış açısıyla, kişisel ihtiyaçlara verdiği önemle ve çeşitli yaratıcı yöntemleriyle kişisel gelişim konusunda önemli katkılarda bulunmakta ve bu amaçla da yıllardır etkili bir biçimde kullanılmaktadır. Geştalt uygulamalarına, kendileriyle ve çevreleriyle daha iyi ilişkiler kurma yollarını arayan herkes katılabilir. Bu uygulamalarda davranışlardan, beden dilinden, duyguların ifadesinden, bütünleştirme ve hayalleme tekniklerinden, rüyalardan, sanat ve hareket terapilerinden yararlanılır. Geştalt yaklaşımı sayesinde kişiler, beden-duygu-zihin bütünlüğüne verdiği önemle, farkındalık düzeylerini yükseltme, tamamlanmamış işlerini tamamlama, temas kurma becerilerini geliştirme, kendilerini kabullenme ve sosyal kapasitelerini geliştirme olanağı bulurlar.

Geştalt yaşantı guruplarına katılmak için kişinin mutlaka psikolojik sorunlan mı olması gerekir?
Hayır. Öncelikle Geştalt Terapi yaklaşımı, psikolojik sorunlar için, alışılmışın dışında farklı bir bakış açısı sunmakta, ‘hastalık’ yerine ‘uyumsuzluk’ kelimesini kullanmayı tercih etmektedir. Bu tercihin nedenini şu şekilde açıklayabiliriz: Geştalt yaklaşımı insanın en temel iki özelliği olan ‘varlığını sürdürmek’ ve ‘büyüyüp gelişmek’ten yola çıkarak, bunlar için gerekli olan her türlü fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyacını çevresinden karşılayabileceğini vurgular. Fakat bu ihtiyaçlarını karşılayarak varlığını sürdürebilmesi ve büyüyüp gelişebilmesi için de insanın öncelikle bu ihtiyaçlarının farkına varması gerekmektedir. İkinci olarak, çevresel koşulların neler olduğunu belirleyebilmesi ve son olarak da, ihtiyaçlarını çevresel koşullarla uyumlu hale getirebilmesi gerekmektedir. Bu üç koşuldan herhangi birinde bir sorun ortaya çıktığı takdirde, kişi ihtiyaçlarını karşılayamayacağından sağlığı da bozulacaktır. İşte bu noktada Geştalt Terapi yaklaşımı hastalık kelimesini kullanmaz.

Geştalt Yaşantı Grupları’nın özelliği nedir?
Geştalt terapinin ülkemizdeki uygulama alanlarından bir tanesi merkezimiz tarafından düzenlenen Geştalt Yaşantı Grupları’dır. Yılın belirli dönemlerinde, bir haftalık kapalı sistem terapi grupları şeklinde gerçekleşen çalışmalarımızın ilki “İçimdeki Kahramana Yolculuk” başlığını taşıyor. Maraton bir grup olarak değerlendirebileceğimiz İçimdeki Kahramana Yolculuk uygulamasının bir haftayı kapsayacak şekilde olmasının birkaç önemli nedeni bulunmaktadır.

Geştalt yaşantı çalışmalarında grup terapi yönteminin kullanılmasının artı ve eksileri nelerdir?
Geştalt yaşantı gruplarının en temel özelliği her biri alanında yetişmiş uzmanlar liderliğinde yapılmasıdır. Grubun çok önemli kuralları vardır ve bu kurallar liderler tarafından, grubun ilk gününde anlatılır. Daha sonrasında da titizlikle takip edilir Öncelikle, kişiler arası saygı esastır. Grup üyelerinden hiç kimse, bir diğeri hakkında yorum yapamaz, düşüncesinden ya da duygusundan ötürü yargılayamaz ve eleştiremez. Grup uygulamalarında herkes kendi isteği ve ihtiyacı ölçüsünde katılımda bulunur, kimse daha azı ya da fazlası yönünde fikir beyan edemez. Dolayısıyla uygulamalarda kendinizi ne kadar geliştireceğiniz, ne kadar paylaşımda bulunacağınız tamamen sizin elinizdedir.

Geştalt Terapi Çalışmaları 13-19 Mart günleri arasında Kızılcahamam’da, 24-30 Temmuz günleri arasında da Zonguldak’ta gerçekleştirilecek.

Ayrıntılı bilgi için: 0 536 317 43 21.